Buurten met erfgoed

Door Manuela Van Werde op 28 februari 2018, over deze onderwerpen: Antwerpen, Antwerpse musea, Cultureel erfgoed, Cultuur, Erfgoed, Geert Bourgeois, Onroerend erfgoed, Stad Antwerpen
'De Tomp' in Achel (foto VVV Hamont-Achel)

Aan minister Geert Bourgeois stelde ik een vraag naar de stand van zaken rond het project 'Buurten met erfgoed', waarbij je 'buurten' als werkwoord moet lezen, niet als zelfstandig naamwoord.

'Buurten met erfgoed' werd opgestart in 2012 met als bedoeling de lagere scholen in Vlaanderen te betrekken bij hun eigen omgeving, en dan meer bepaald het aanwezige erfgoed.

Ik herinner me een klasuitstap naar 'De Tomp' in mijn gemeente Achel. Het monument uit de eerste helft van de 15de eeuw lag (en ligt ) in een natuurgebied en sprak enorm tot de verbeelding. Ik en mijn klasgenoten zagen er de toren van een mysterieus kasteel in, terwijl het eigenlijk de romp van een torenmolen is. Mijn medewerker Dirk herinnert zich dat hij als scholier tekst en uitleg kreeg bij straatnamen en gebouwen, en ingewijd werd in lokale legenden en volksvertellingen in Ekeren. Later kregen hij en zijn klasgenootjes opdrachten om het historische hart van de stad Antwerpen te bestuderen en er een werkje over te maken. Mooi toch? 

Niet iedereen heeft evenveel geluk als Dirk met z'n door erfgoed gebeten leerkracht. Daarom is het goed dat er een project is zoals 'Buurten met erfgoed' om erfgoededucatie tot in de klas te brengen. Na enkele jaren van proefprojecten is het initiatief nu op kruissnelheid gekomen en laat de administratie van de minister het los. 'Buurten met erfgoed' vliegt voortaan op eigen kracht, onder leiding van een stuurgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van de beste erfgoedzorgers in Vlaanderen:


- FARO (Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed)
- Heemkunde Vlaanderen
- Herita
- CANON Cultuurcel
- Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei
- Mooss vzw
- Educatie voor duurzame ontwikkeling van het Departement Omgeving

Ik wil een warm pleidooi houden voor erfgoededucatie op school, voor mij ook een noodzaak als je ziet hoeveel mensen uit andere culturen Vlaanderen de afgelopen decennia heeft verwelkomd. Om hen als Vlamingen te zien, moeten ze zich ook Vlaming voelen. Kennis van ons erfgoed is een deel van de bagage die ze nodig hebben, en die past perfect in een boekentas. Jong geleerd, is oud gedaan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is