U bent hier
Schoon Verdiep, Schone Slaapster
Tot 2020 verandert ’t Schoon Verdiep in een Schone Slaapster, want tot die tijd blijft het Antwerpse stadhuis gesloten voor een hoognodige restauratie. Het gebouw was niet echt uitgeleefd, maar na 450 jaar hadden authentieke elementen zoals het ‘gouden’ behangpapier en de schilderijen toch een beurt nodig. Een ijzeren regel in de erfgoezorg stelt dat voorkomen beter is dan genezen. Zonder de huidige oefening zou de schade niet meer te herstellen zijn.
Het stadsbestuur maakt van de nood een deugd en ziet in dit groot onderhoud ook een efficiëntieoefening. De kabinetten, die nu nog verspreid zijn over de Grote Markt, komen vanaf 2020 allemaal onder het stadhuisdak te zitten. Het gebouw zal natuurlijk energievriendelijker worden, maar het moet er ook aangenaam en gezond werken zijn.
Het stadsbestuur wil er een ‘huis van de stad en de Antwerpenaars’ van maken, met een benedenverdieping die, net als het bestuur zelf, toegankelijk en transparant zal zijn.
Het Antwerpse stadhuis is bovendien UNESCO Werelderfgoed en daar moeten we extra voorzichtig mee omspringen. Maar ik heb er alle vertrouwen in want het project is in handen van de Vlaamse Bouwmeester en de specialisten van de stad Antwerpen. En ook de minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois houdt een oogje in het zeil.
De grote belangstelling van de Sinjoren voor hun stadhuis bewijst dat de 25 tot 30 miljoen Euro voor de restauratie goed besteed is. De tentoonstelling ‘450 jaar Stadhuis’ kreeg 170.0000 bezoekers over de vloer, en de laatste rondleidingen in het gebouw waren opmerkelijk snel uitverkocht. Ook de veiling van interieurelementen was een succes, veel Sinjoren hadden wel wat centen over voor een deurklink of een luster van ’t Stadhuis.
En dat doet plezier want het toont aan dat we interesse hebben in ons gemeenschappelijk verleden. Erfgoedzorg is namelijk een zaak van ons allemaal, wij moeten er als gemeenschap samen zorg voor dragen. Het is duidelijk dat de Antwerpenaar zijn stadhuis in zijn hart draagt. Een stad kan zich geen betere bewoners wensen. Ik kijk dan ook enorm uit naar de oplevering in 2020.