Een Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed?

Door Manuela Van Werde op 26 oktober 2016, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Cultuur, Erfgoed, Media, UNESCO, Werelderfgoed
De Beeldcapsule (VIAA)

Bij werelderfgoed denken we vooral aan monumenten en landschappen, maar ons collectieve geheugen bestaat natuurlijk niet alleen uit bouwstenen en vergezichten.

In mijn agenda staat donderdag 27 oktober aangevinkt als UNESCO World Day for Audiovisual Heritage, een Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed dus.

Ik schrijf het initiatief dan wel in hoofdletters, veel heeft het blijkbaar niet om het lijf. Noch in Vlaanderen, noch in België, noch in Nederland is er structurele aandacht voor. Er zijn in het verleden wel campagnes geweest zoals de Beeldcapsules van het Vlaams Instituut voor Archivering, en gisteren schreef ik op deze website nog over de zoektocht van de Nederlanders voor het 'Stuk van het Jaar'. Dat lees je hier.

Tijdens mijn zoektocht leerde ik wel dat zoiets bestaat als een Memory of the World Comité , onder auspiciën van UNESCO.  Vlaanderen, de Franstalige en de Duitstalige Gemeenschap voorzien de Memory of the World Belgium-pagina van UNESCO van documentair erfgoed (zowel op digitale als analoge dragers).

Hier zie je wat de Belgische selectie tot op heden inhoudt. Niet echt veel dus.  Van de mensen van FARO, dat de rol van secretariaat van het Vlaamse comité op zich neemt, leerde ik dat het eerder dit jaar het dossier van de gedigitaliseerde kranten van Wereldoorlog I indiende bij het Memory of the World Comité. Al bij al is dat erg bescheiden, omdat sturing vanuit UNESCO achterwege blijft.

UNESCO zal dus nog flink wat werk hebben om ons audiovisueel / documentair erfgoed hetzelfde 'gewicht' te geven als het onroerende erfgoed, en de uitdaging is groot. We hebben immers miljoenen jaren menselijke beschaving te archiveren.    
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is