Syrische voeten in de Vlaamse modder

Door Manuela Van Werde op 14 juni 2016, over deze onderwerpen: Archeologie, Cultureel erfgoed, Erfgoed, UNESCO, Werelderfgoed

Heel en af toe vernemen we ook goed nieuws uit Syrië - ook al gaat het om nieuws dat uit de Westhoek komt aangewaaid. 

In een artikel op De Redactie lees ik een reportage over een Syrische archeoloog die op dit moment aan het werk is in de West-Vlaamse modder. Adonis Wardeh doet er archeologisch onderzoek bij de aanleg van de Fluxys-gasleiding, dwars door het frontgebied van WOI, een project dat ik een goed jaar geleden zelf bezocht.

Het is misschien ironisch dat iemand die de oorlog ontvluchtte zo ver van huis opnieuw met beide voeten in de restanten van het krijgsgeweld staat, maar ik ben toch vooral blij voor Adonis dat hij zich hier nuttig kan maken. Ik hoop dat hij veel kan leren van zijn Vlaamse collega's en het zou fijn zijn moesten ze ooit samen aan projecten in Adonis' geboorteland kunnen werken. Maar eerst moet het conflict in Syrië stoppen. Oorlog mag niet datgene zijn wat Adonis en Vlaanderen verbindt.

Het artikel trok mijn aandacht omdat het een beetje de omgekeerde wereld is van wat ik gewoon ben. De inzet van Vlaams expertise voor het beschermen van cultureel erfgoed in conflictgebieden is immers een belangrijke internationale dimensie in het beleid van minister van onroerend erfgoed Geert Bourgeois. Dat bleek vorige week nog tijdens het bezoek van UNESCO directeur-generaal Irina Bokova aan het Vlaams parlement (zie mijn bericht: 'Hoog bezoek in het Vlaams parlement').

Het volledige artikel over Adonis Wardeh lees je hier.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is