U bent hier
Persbericht
(persbericht)
VLAAMSE OVERHEID MOET VOORBEELDFUNCTIE OPNEMEN IN ONROEREND ERFGOEDBEHEER
De Vlaamse overheid heeft heel wat onroerend erfgoed in bezit, maar zorgt daar niet altijd even goed voor. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Manuela Van Werde (N-VA). Manuela Van Werde: ‘De overheid legt aan de eigenaars en gebruikers van beschermd erfgoed een actieve behoudsplicht op. Maar uit cijfers blijkt dat Vlaanderen te weinig toezicht houdt op het patrimonium dat het zelf in bezit heeft.’
De bescherming van onroerend erfgoed houdt in dat wie een beschermd goed in bezit of in gebruik heeft er zorg voor moet dragen. Dat betekent dat men de nodige instandhoudings-, beveiligings-, beheers-, herstellings- en onderhoudswerken moet uitvoeren om het in goede staat te houden.
Vlaanderen heeft meer dan 350 sites in portefeuille: van beschermde monumenten (216), over beschermde landschappen, tot beschermde stads- en dorpsgezichten of archeologische sites. Een aantal daarvan zijn in bezit van het Agentschap Waterwegen & Zeekanaal of het Agentschap Natuur & Bos. Maar die eigenaars laten steken vallen, ze gebruiken bepaalde sites niet goed, andere blijven onderbenut, ongebruikt of hebben een onduidelijke toekomst.
Het onroerenderfgoeddecreet legt sterk de nadruk op beheerplannen die goed huisvaderschap opleggen. Het instrument dat het daarvoor gebruikt, is een verhoogde erfgoedpremie of een beheerplan. En daar knelt volgens Manuela Van Werde het schoentje. Van de 350+ sites die Vlaanderen in eigendom heeft bestaan er voor slechts 33 van die sites beheerplannen.
De Vlaamse overheid kan immers geen premies toekennen aan eigendommen van de Belgische staat, federale instellingen, het Vlaamse Gewest of de Vlaamse Gemeenschap. Uitzonderingen zijn onderwijsgebouwen of onroerende goederen, in erfpacht gegeven aan de Vlaamse Erfgoedkluis, Herita en gemeenten.
Manuela Van Werde legt naar aanleiding van de recente problemen rond Herita deze week woensdag een door alle (democratische) partijen gedragen motie voor aan het Vlaams Parlement. De motie geeft aan dat de doorstart van Herita door de Vlaamse overheid moet worden aangegrepen om daadwerkelijk een voorbeeldrol op te nemen in het onroerend erfgoedbeheer.
Ook moet volgens Manuela Van Werde onderzocht worden of beheerplannen verplicht kunnen worden voor eigendommen van de Vlaamse overheid om zo zelf voorop te gaan in het erfgoedbeleid.