Ik kom op voor klassiek ballet

Door Manuela Van Werde op 7 juli 2016, over deze onderwerpen: Antwerpen, Cultuur, Het Kunsthuis

Vandaag kaartte ik bij minister voor Cultuur Sven Gatz het probleem van de leegloop bij de balletafdeling van het Kunsthuis aan. Het Kunsthuis is de fusie van het Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera, en in die zin 1 van onze belangrijkste culturele instellingen. De Vlaamse overheid steunt het Kunsthuis om die reden volop. 

Sinds het aanstellen van choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui als artistiek directeur van de dansafdeling van het Kunsthuis in februari 2015 heeft een aantal dansers het gezelschap verlaten. Ik ben een fan van Sidi Larbi Cherkaoui, ga naar zijn voorstellingen en zie met veel plezier dat hij een ruimer en nieuw publiek naar het Kunsthuis trekt. Cherkaoui doet een frisse wind waaien door het Vlaamse cultuurlandschap. Hij slaat bruggen, vernieuwt en is een waardig cultuurambassadeur voor Vlaanderen. 

Volgens het Kunsthuis zelf verlieten 15 van de 46 dansers het gezelschap. Dat dansers komen en gaan is normaal in de danswereld. Maar als ik signalen opvang dat ze vertrekken omdat de focus op klassiek ballet in de trainingen en bij uitbreiding in de programmatie van het Kunsthuis verdwijnt, dan hebben we misschien wel een probleem. 

Klassieke dans moet je elke dag onderhouden; rust roest. Bijkomend probleem is dat de band tussen de balletafdeling van het Kunsthuis en de Koninklijke Balletschool Antwerpen  van wijlen Jeanne Brabants hier onder kan lijden. De jonge talenten die daar afstuderen, vonden in het verleden de weg naar de internationale podia via het Ballet van Vlaanderen / Kunsthuis.

Bovendien bestaat er zoiets als een afspraak tussen de Vlaamse overheid en het Kunsthuis. Ons belangrijkste dansgezelschap moet volgens de beheersovereenkomst met Vlaanderen wel degelijk klassiek ballet brengen. Om die reden vond ik het mijn plicht de aandacht van de minister hierop te vestigen.

Sven Gatz denkt dat de mediaberichtgeving eenzijdig was, en niet dieper inging op de redenen van vertrek bij de dansers. Volgens hem vertrokken niet alle dansers uit frustratie, en is het hoge aantal ook te wijten aan een inhaalbeweging. 'De voorbije twee jaar vertrok niemand', stelde hij. Hij wees ook op nieuwe aanwervingen. 9 klassieke dansers, waarvan 1 uit de Antwerpse balletschool, zouden binnenkort aansluiten. Ook over het naleven van de beheersovereenkomst door het Kunsthuis probeerde de minister me gerust te stellen. Hij deelt met mij de mening dat het Kunsthuis klassiek ballet moet blijven omarmen, en stelt voor om dit samen op te volgen.

Die uitdaging ga ik graag aan, om te beginnen door de signalen van de dansers ernstig te nemen, maar ook door nauw toe te zien op de nieuwe beheersovereenkomst die Vlaanderen dit jaar met het Kunsthuis zal sluiten.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is