De Vlaamse Leeuw van Al-lât

Door Manuela Van Werde op 14 november 2017, over deze onderwerpen: Archeologie, Cultureel erfgoed, Erfgoed, Geert Bourgeois, Internationaal cultuurbeleid, Onroerend erfgoed, UNESCO, Werelderfgoed
By Mappo - Mappo, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10084064

Mijn hart maakte een sprongetje toen ik op de website van UNESCO International een artikel opmerkte waaruit bleek dat door IS-barbaren vernield werelderfgoed uit Palmyra (Syrië) stukje bij beetje – en neem dat maar letterlijk – hersteld werd.  

Al helemaal fijn is het om te lezen dat Vlaanderen in dat artikel genoemd wordt als belangrijke sponsor. Die erkenning is meer dan verdiend.  Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft in het kader van de culturele diplomatie steeds veel belang gehecht aan het engagement van Vlaanderen bij UNESCO. Daarover schreef ik al eerder op deze website: lees hier en hier en hier.

Onze zorg voor onroerend erfgoed mag inderdaad niet ophouden bij de grens. Dat Vlaanderen middelen en expertise vrijmaakt voor het behoud en (in dit geval) herstel van werelderfgoed in oorlogsgebied onderstreept dat onze regio een actieve rol wil spelen in de wereldgemeenschap en in de promotie van democratie en tolerantie.

Dat het uitgerekend een leeuwenbeeld van de Palmyra-site is dat als eerste in volle glorie hersteld werd, is helemaal meegenomen. Ze zullen hem niet temmen, toch?

Het volledige artikel van UNESCO lees je hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is