U bent hier
De band tussen de haven en 't stad herstellen

Zeebenen heb ik niet meteen, maar als je in Antwerpen woont en bezig bent met erfgoedzorg, dan kom je sowieso in aanraking met varend erfgoed.
De Antwerpse haven is niet alleen een economisch gegeven, maar ook een cultuurhistorisch verhaal. De vorige stadsbesturen hebben dit laatste aspect in het verleden volgens mij niet genoeg naar waarde geschat. Het huidige stadsbestuur doet dat duidelijk wél, en het krijgt daarvoor steun van Vlaanderen.
Geert Bourgeois zei in zijn antwoord op mijn vraag naar het varend erfgoed dat er in Vlaanderen 131 vaartuigen op de inventaris varend erfgoed staan. 28 zijn er beschermd, en daarvan liggen er 17 in Antwerpen. Die lijst is hier te raadplegen.
Deze week nog heeft minister Bourgeois de enige nog overgebleven stoomboot van Vlaanderen voorlopig beschermd. De Amical (zie foto) ligt op de Scheldekaaien, en komt later ongetwijfeld terecht in het geplande maritiem museum aan het Droogdokkeneiland.
Onze wereldhaven verdient een museum van wereldniveau. Met het geplande museum, de voorziene museumwerking (met veel aandacht voor educatie) en de verhuis van het infocentrum voor de haven (nu nog in Lillo), het iconische Havenhuis en het MAS en het Red Star Line Museum zal de Antwerpse haven definitief opnieuw aansluiting vinden met het historische stadscentrum.
Dat is iets waar ik echt naar uitkijk, en samen met mij ongetwijfeld veel Antwerpenaren: 'Zie ginds ligt de stoomboot!'.