U bent hier
Creatief met cultuur

In de plenaire vergadering werd minister van Cultuur Gatz deze week ondervraagd over de moeilijke sociaal-economische positie van de Vlaamse kunstenaars. Samengevat: die worstelen met een slechte verloning en dito arbeidsomstandigheden, een onzekere loopbaan, onoverzichtelijke statuten en - fiscale behandeling. Tekst en beeld bij het debat vind je hier.
Bij de tussenkomsten viel me die van Yamila Idrissi (sp-a) op. Zij speelde het bekende deuntje: ‘Wat de kunstenaar vandaag nodig heeft, is meer financiële armslag.’ Met andere woorden; meer subsidies graag!
Mijn overtuiging is dat de creatieve sector een creatieve benadering vraagt, niet om beproefde recepten met ingrediënten die hun vervaldatum al lang overschreden hebben.
Zo'n creatieve benadering zag gisteren het levenslicht op de federale ministerraad.
Daar werd een voorontwerp van wet goedgekeurd dat de penibele situatie van de podiumkunstenaars onrechtstreeks moet kunnen verlichten. Het gaat om een initiatief van Johan Van Overtveldt, minister van Financiën, die hiervoor samenwerkte met Sven Gatz. Het zogenaamde ‘taxshelter voor podiumkunsten’ maakt het aantrekkelijk voor de privé-sector om te investeren in theater-, circus-, straattheater-, opera-, klassieke muziek-, dans- of muziektheaterproducties en totaalspektakels.
Wie investeert, kan rekenen op fiscale aftrek.
In de film bestaat zo’n taxshelter al langer, en dat heeft de Vlaamse filmsector een enorme boost gegeven: meer producties, met variatie in producties, meer kansen voor filmmakers, meer tewerkstelling en stimulans voor de brede sector (inclusief nevenbedrijven). Kortom: een win/win-situatie.
De ministers Van Overtveldt en Gatz rekenen er op dat wat voor de filmwereld werkte, ook gaat werken voor de podiumkunsten. Lees hier voor meer info op de site van Johan Van Overtveldt. Het SARC plant infosessies om geïnteresseerden wegwijs te maken in het systeem, zo leerde ik.
Misschien moet ik die link ook doorsturen naar mevrouw Idrissi?