U bent hier
Bespreking van de beleidsbrieven
Na iets meer dan twee jaar als parlementslid weet ik: als de bladeren van de bomen vallen, dan dwarrelen de beleidsbrieven van de verschillende ministers binnen.
Een beleidsbrief bevat onder meer een terugblik op het voorbije jaar, en een voorafspiegeling (intenties) van de minister voor het volgende (begrotings)jaar. Omdat de cijfers moeten kloppen worden in de brieven de budgettaire gegevens meegenomen. De minister moet ook aangeven hoe rekening is gehouden met de moties en resoluties die eerder ingediend werden. Een overzicht van alle beleidsbrieven vind je hier.
Het is de bedoeling dat de parlementsleden die brieven kritisch lezen, en in de respectievelijke commissies opmerkingen geven. We kunnen die opmerkingen formeel als een motie indienen, laten toevoegen aan de beleidsbrief, die dan finaal in de plenaire vergadering gestemd wordt.
Behalve de beleidsbrieven Media en Cultuur buig ik me natuurlijk ook over de beleidsbrief van Onroerend Erfgoed. Gisteren werd die besproken in de commissie.
Ik had 3 opmerkingen voor minister Geert Bourgeois, allemaal gelinkt aan de internationale uitstraling van onze regio.
Geert Bourgeois legt in zijn beleid terecht sterk de nadruk op de samenwerking van Vlaanderen met internationale instellingen. Ik drukte mijn bezorgdheid uit over het feit dat de Vlaamse UNESCO-commissie op dit moment geen algemeen secretaris heeft. Die commissie is essentieel om de voorbeeldfunctie van Vlaanderen te bestendigen, de inzet van Vlaamse expertise bij UNESCO te verzekeren, en voor onze visibiliteit te zorgen. De minister wees mij er op dat de vacature open staat.
Ik wou er de minister ook op wijzen dat volgens INTERPOL ons land een draaischijf is van gestolen erfgoed uit conflictgebieden, en dat de cel van de federale politie die zich daarmee moet bezig houden, recent geëlimineerd werd. Kan Vlaanderen daarin een initiatief ontwikkelen of overleg plegen met de federale overheid?
Een laatste bal die ik hem toespeelde, had te maken met het online platform Arts Flanders als planningsinstrument voor Vlaamse culturele visibiliteit en diplomatie. Dat laat in de praktijk veel te wensen over, en opvolging is daar nodig. Er werd in 2016 flink wat geld uitgegeven aan Arts Flanders, maar voorlopig zonder veel resultaat. De minister kondigde wèl aan dat er begin volgend jaar een overleg komt met de verschillende partners.
Wordt dus vervolgd. En ik volg mee.