Antwerp (He)arts: oefening baart kunst

Door Manuela Van Werde op 9 september 2016, over deze onderwerpen: Antwerpen, Cultuur, Het Kunsthuis, Orkesten
Nathalie Portman in 'Black Swan'

Er is veel verborgen leed in de kunstwereld, en dan bedoel ik dat in de letterlijke, fysieke zin van het woord. Een hoboïste met gehoorproblemen omdat ze tijdens repetitieperiodes 5 uur per dag blootgesteld wordt aan de koperblazers op de rij achter zich. De balletdanser die zijn lichaam elke dag tot het uiterste drijft. De beeldhouwer die urenlang dezelfde bewegingen moet maken.

Wat wij beleven als een heerlijk avondje uit in de opera of een dansvoorstelling, is voor de zangers, muzikanten en dansers niet alleen een artistieke, maar in de meeste gevallen ook een fysieke uitdaging waarvan het publiek geen weet heeft. Hetzelfde geldt voor ons museumbezoek. We vergapen ons aan kunstwerken waarbij we ons niet de vraag stellen in welke omstandigheden die tot stand zijn gekomen - al is de vraag of we dit wel hoeven te weten, een terechte vraag.

In de kunstensector spelen dezelfde mechanismen als in de sportwereld.  Wie niet presteert, belandt op de bank. Een cellist die in een professioneel orkest werkt, verbijt liever de pijn dan zijn plaats af te geven aan een concurrent. idem voor een balletdanseres, herinner u de film ‘Black Swan’ (2010).  Het verschil tussen de kunst- en de sportwereld is dat de omkadering in de kunstensector veelal ontbreekt.

Als Vincent Kompany of Greg Van Avermaet een blessure oplopen, weten die zich omringd met de beste zorgen. De begeleiding van topsporters bestaat voor een groot deel uit het voorkomen en behandelen van blessureleed. In vergelijking met de sportwereld staat de kunstensector op dat vlak nog nergens. De arbeidsgeneesheer is een onbekend begrip in de Vlaamse kunstensector, terwijl iedereen weet dat voorkomen beter dan genezen is. En daar moet dringend verandering in komen.

Daarom ben ik blij met het initiatief van de Antwerpse Universiteit (UA) en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) , die de handen in elkaar slaan voor de oprichting van Antwerp (He)Arts.  Het wordt een expertisecentrum op basis van een gespecialiseerde, multidisciplinaire aanpak voor de preventie en behandeling van gezondheidsklachten bij kunstenaars.  Op 12 september stelt Antwerp (He)arts zichzelf voor aan de pers.

Met Antwerp (He)Arts heeft Vlaanderen de unieke kans zichzelf te profileren als een regio die geeft om haar kunstenaars. Ik wens de mensen achter Antwerp (He)Arts een dikke proficiat, en veel succes.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is